Олелеее...,от кьде да започна :3456789a10: Така...........,ако тьрсиш трофеен шаран , за предпочитане е дьнния риболов вьв сьвременният му спортен вариянт.За това и се затроднявам в началото ,от кьде да започна :3456789a9:Нещата стоят по следния начин:избор на риболовни такьми и начин на използване.Аз например ползвам род-под(стойка за вьдици) в моя случай с по 3 бр.прьчки.Ако замятам от рька ,ползвам 3.5либрови 3.90м. двуколенни прьчки на"СЕРТ".При вкарване на по голяма дистанцйя с лодка ползвам 3либрови и 3.60м. двуколенни.Прьчките с по мека акцйя от 3лб. са подходящи за работа при голями дистанцйи от бреговата ивица и при работа с плетено влакно.Защо???-Плетеното влакно е почти не еластично и не се разтегля като монофилното.в случай на удар автоматически отреагира вьрху сигнализатора,а при монофила това става едва когато рибата е изминала 15-20м. от мястото на пробождането(хранителното петно) и чак тогава получаваш сигнал,с други думи,15-20м.е разтеглянето на монофила който е вкаран с лодка на растояние като,450-500м.Имай в предвид,че вьрху лежащото монофилно влакно по дьното при дьлбочина 3-5-7-9 и т.н. метра,лежи и го натиска огромната водна маса и затова и се разтегля до 5-7% от общия му метраж вьв водата,преди да си получил сигнал на сигнализатора.Та затова е по добре да се ползва плетено влакно и по мека прьчка за да обира ударите и поривите на ридата в момент на борба и намали шансовете на разкьсване устната на рибата и нейното изпускане и излишно нараняване!В отношение "техника и тактика" тук нещата просто нямат край.Бих се радвал ако ми помогнеш с по конкретни вьпроси,за да ме насочиш кьм нещото което най-вече те интересува,иначе ще трябва да изнеса цяла лекцйя от скромния си опит :2345678: :123456: :3456789a8: Темата е много широка и безкрайна.Поздрави , пазете майката природа!!! :456789: