Автор Тема: Воблери  (Прочетена 3790 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hishnik

• Newbie
  • *
  • Публикации: 27
  • Рейтинг: +0/-0
Re:Воблери
« Отговор #18 -: Март 01, 2009, 12:51:15 pm »
  • Publish
  • За първи път виждам балансьор с обърната кука надолу.Говоря за предната.Няма ли да се откачат рибите като се дърпа право нагоре.

Неактивен iogo

• Глобален модератор
    • Hero Member
    • Публикации: 546
    • Рейтинг: +2/-0
    « Отговор #17 -: Март 01, 2009, 11:51:40 am »
  • Publish
  • Принципно тази примамка за която говори Бат Киро не е нито балансьор нито класически пилкер.
    В каталога на Ривъртуси е сложена при воблерите, като форма на тялото и тегло прилича на пилкер но мястото на захващане на влакното е като при цикадите и класическите ратлини.
    Примамката е направена основно да се води хоризонтално или под някакъв ъгъл от дъното към повърхността  като при класическо вертикално водене не че не може да се хване риба но почти няма игра.
    Това с категоризацията и терминологията е много относително нещо като всяка фирма производител си слага определено наименование!!!
    Ето класически пилкер като основният начин на водене при него е хоризонтално но при дадени обстоятелства би могъл хване риба и при вертикално водене .
    Ето и една цикада при която ако захванеш влакното на предният отвор се води добре хоризонтално а на по-задният може и вертикално.
    Ето класически ратлин.
    Ето и един балансьор, примка която се води единствено вертикално!!!

Неактивен Бат Киро

• Треньор на детския отбор
    • Админ
    • Sr. Member
    • *
    • Публикации: 348
    • Рейтинг: +1/-0
    • Размерът винаги има значение!
      • http://www.karavel.bg
      • Ел. поща
    « Отговор #16 -: Февруари 28, 2009, 22:32:40 pm »
  • Publish
  • Не помня точно на колко метра е бил балансьора, но дълбочината беше около 18 м.Около кулата. Водоема няма да споменавам.Изненадата беше голяма.Между костурите,  бяла и то добра.По спомени  удари около 6-7 м  дълбочина.При положение, че на брега бяха почти капо.Балансьора беше пилкер и всичко беше експеримент.Пускаш до дъното и с плавни движения нагоре обираш линията.Понякога, вместо на бяла, попадаме на добър костур.Ами използваме ситуацията до последно.Костура също е добра риба/като няма бяла/.Така наречените "Пилкери"  дават добър резултзт.Не винаги, но са добра алтернатива.Предимно на кастинг и вертикален.Виолетовите тежки пилкери, които продава Светла, са много добри.Знам го от опит.Не е реклама.
    Когато се изчерпят наличните примамки и не кълве, почваме експерименти.Тогава творчеството си казва думата.Не се старайте да правите само това, което можете. Не забравяйте, че Ноевия ковчег е направен от аматьори, а Титаник е направен от професионалисти.

/Май смесвам понятията пилкер и балансьор.Доколко трябва да се диференцират двата вида и доколко се припокриват като форма и данни, ще помоля Його да изкаже мнение/
    « Последна редакция: Март 08, 2009, 09:38:53 am от Бат Киро »

Неактивен hishnik

• Newbie
    • *
    « Отговор #15 -: Февруари 28, 2009, 21:53:48 pm »
  • Publish
  • На колко метра беше балансьора при удара.

Неактивен Бат Киро

• Админ
    • Sr. Member
    • *
      • Ел. поща
    « Отговор #14 -: Февруари 28, 2009, 17:25:40 pm »
  • Publish
  • Лично аз съм привърженик на ниските скорости на влачене.Найден от Орешак, обратно, влачи на голяма скорост и също лови.Така че, твърди правила няма.След смяна на няколко воблера на бавна скорост, без атака, следва по висока скорост и отново изреждаме воблерите.Междувременно облавяме от плитко към дълбоко.За един ден всички комбинации не могат да се използват, така че се надяваме и на късмет.Продължителният опит в този риболов ни подсказва, кое и как да ползваме първо.Имам случай, след капо на воблери, хващам бяла 2.5 кг на отвесен с балансьор.

Неактивен hishnik

• Newbie
    • *
    « Отговор #13 -: Февруари 28, 2009, 17:08:07 pm »
  • Publish
  • Тук си много прав, и аз точно това исках да кажа с тази таблица "приблизително  гази" а на кутиите пише пример 5м.То повече воблери небогат да играят при голяма скорост , щото излизат на повърхността но специално за "Shad Rap" не е така.Те могат да играят както при супер ниски скорости (2-3км/ч) така и при високи (8-10км/ч).И аз нямам скоростомер и го казвам по преценка (2коня Ямаха с пълна газ при около 400-500кг.общо с лодката).Най големи успехи имам на Shad Rap 7см.  бяла риба и много сулки при висока скорост.

Неактивен iogo

• Глобален модератор
    • Hero Member
    • Публикации: 546
    • Рейтинг: +2/-0
    « Отговор #12 -: Февруари 28, 2009, 16:05:29 pm »
  • Publish
  • Принципът е такъв както го описват в табличката но числата не са много верни.
    Аз говоря не толкова за тази табличка а за данните написани на кутиите на примамките.
    Като цяло повечето фирми производители казват по-ниски числа на газене при кастинг и тролинг.

Неактивен Бат Киро

• Админ
    • Sr. Member
    • *
      • Ел. поща
    « Отговор #11 -: Февруари 28, 2009, 16:02:22 pm »
  • Publish
  • Никой не казва, че таблиците са пълна измислица.Според мен са по-скоро ориентировъчни.Писах тихо време, защото по вятъра е една скоростта, срещу вятъра е друга.А аз нямам скоростомер, за да отчитам точните стойности.От друга страна, понягога при тегав риболов, умишлено променям скоростта, за да предизвикам атака.Ускорявам и забавям.Отчитайки  кълване,  поддържам този режим.

Неактивен hishnik

• Newbie
    • *
    « Отговор #10 -: Февруари 28, 2009, 15:18:42 pm »
  • Publish
  • Не съм сигурен дали ще достигне 7,2 м. но мисля че са имали предвид макс при най-добри условия.А и Бат Киро казва  Shad rap 9см. На дистанция около 50м, на ниски обороти на двигателя и тихо време, линия 0.18 плетено влакно гази около 6.5м. Дали са на 50м.6,5 или 60м 7,2м. разликата е малка.За плетеното влакно съм мерил доста дето го пишат 0,20мм. а се оказва 0,24 в най-широката час на оплетката.Мисля че плетеното има по-голямо съпротивление в водата , поради оплетката.От таблицата значи има малко истина тогава.

Неактивен Бат Киро

• Админ
    • Sr. Member
    • *
      • Ел. поща
    « Отговор #9 -: Февруари 28, 2009, 14:35:04 pm »
  • Publish
  • Здравей Hishnik.
    Най- после се появи някой, с който да коментираме тема „Воблери”.За таблиците с дълбочините на газене:
    •   Да, дават някаква представа, но според мен не са точни.
    •   Дългогодишният опит на мен и мои приятели показва, че газенето е обикновено по-дълбоко от описаното.Като гледам таблиците се оказва, че дават някои дълбочини, които пък аз не мога да ги достигна.Не съм влачил с монофилно и за него нямам представа.
    •   Shad rap 9см. На дистанция около 50м, на ниски обороти на двигателя и тихо време, линия 0.18 плетено влакно гази около 6.5м.
    •   С увеличаване на скоростта, съответно се увеличава и дълбочината на газене.С колко обаче не мога да кажа.Необходими са продължителни и точни замервания с GPS и Сонар за точни данни.За сега нямам сили за такива прецизни измервания.
    •   В повечето случаи търся вариант, воблера да драска от време на време по дъното.Повече атаки имам при такова водене.
    •   С промяна на дълбочините на облавяне, съответно сменям и дълбочината на воблера.
    •   В редки случаи има атаки на плитък воблер в дълбока вода.Но предимно дребни екземпляри.По това показва моят опит.

За сега това.През почивните дни мога да кача и някой по-обширен пост.

На слука!

Facebook Comments